Violent Night / Vérapó (2022)

A "Vérapó" című amerikai akcióvígjáték, rendezte: Tommy Wirkola, főszereplők: David Harbour, John Leguizamo, Beverly D’Angelo, és 2022-ben készült. Ez a film 18 év alatti nézőknek nem ajánlott!

A cselekményben a Mikulás és a veszély között egy erős kapcsolat jön létre. A norvég rendező, aki korábban olyan filmeket hozott nekünk, mint a "Boszorkányvadászok", a "Hét nővér", és a "Náci zombik", most arra tesz kísérletet, hogy a karácsonyi hangulatot és a Die Hard stílusát ötvözze. A Télapó itt egy kiégett alkoholista, aki a virgács helyett keményebb eszközökkel igyekszik megtisztítani a világot. A "Vérapó" valóban egy karácsonyi film, amely a szeretet, a csodák és a család fontosságáról szól, ráadásul némi erőszakos elemekkel fűszerezve.

Vajon valaha is elgondolkodtál már azon, hogy miért hordoz negatív jelentést a "gyerekes" jelző? Itt nem egy olyan felnőttre gondolok, aki viselkedése gyerekes, hanem arra, aki talán még mindig őrzi gyermeki részét. Fontos az érettség, de miért ne tarthatnánk meg egy kis részét annak a játékosságnak és naivitásnak, amely a gyerekkorunkban volt jelen? Például, amikor a fiam rájött, hogy nincs húsvéti nyuszi, de mégis megtartotta ezt a titkot, hogy ne sértsen meg minket. Ez hosszú ideig fennmaradt, és bár kellemetlenségekbe sodort minket, emlékezetes és édes pillanatokat is hozott.

Sajnos az ünnepek mára elveszítették eredeti jelentésüket. Az elgyorsult és anyagias világban már alig van helye a szeretetnek, a nyugalomnak, a türelemnek és a megbocsátásnak. Emberek rohannak az ajándékok után, és számolják a napokat az újabb szünetig. Több kutatás is azt mutatja, hogy az emberek jelentős része gyűlöli a munkáját, amelyet éveken át végez. Most képzeljük csak el a Mikulást, aki évszázadokon keresztül ugyanazt a feladatot hajtja végre. A gyerekek pedig egyre követelőzőbbek, türelmetlenebbek, és nehezebben kezelhetőek. A digitális világban a csodáknak is kevés hely jut.

Mégis, a Mikulás továbbra is végzi a feladatát, bár duzzogva és alkoholosan. Egy hatalmas családi birtokra érkezik, hogy pihenjen, de hamarosan elhelyezkedését zavarja néhány bűnöző, akik megölik a személyzetet, és túszul ejtik a ház lakóit, hogy megszerezzék a széfben őrzött millió dollárokat. A Mikulás eredetileg nem akar beavatkozni, de egy kedves kislány, aki egész évben jó volt, arra kéri, hogy segítsen megmenteni a többieket. Bár sokan azt gondolnák, hogy a Mikulás most csodát tesz majd, a film a valóságot mutatja be: az erőszakot, amellyel a Mikulás visszavág a betolakodóknak.

Az látható, hogy a film tele van vérengzéssel, és sokféle módját mutatja be annak, hogy valaki életét ki lehessen oltani. Azonban a film családját sem lehet dicsérni, mivel azok érzelmileg sérültek, és csupán az anyagi előnyök miatt vannak jelen. Ők sem jobbak, mint a betolakodók. Az egyetlen kivétel a kislány, aki megőrzi hitét és jóságát, de a cselekedetei határozottak azokkal szemben, akik családjára támadtak.

A film az ünnepi hangulatot, a családi kötelékeket és a család fontosságát hangsúlyozza, és ezen elemek nélkül a történet bárhol és bármikor játszódhatna, és a főszereplő lehetne bárki. Ugyanakkor a film egy kis pluszt is nyújt azzal, ahogy az ember egész éves cselekedeteit mérlegre teszi, miközben a tél és az áhítat időszaka közeleg. A Télapó karaktere is új szempontból mutatkozik be, és felveti a kérdést az identitásáról és létjogosultságáról. A "Vérapó" inkább az erőszakos jelenetekre összpontosít, és itt lenne lehetőség jobb egyensúlyt teremteni az erőszak és a karakterfejlesztés között. David Harbour alakítása zseniális, és az akciókedvelők számára kötelező, de másoknak is érdekes lehet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr818237633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása